Η επιχειρηματικότητα είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Η ανάγκη για την υποστήριξη και προώθηση της προσαρμογής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στις σύγχρονες αλλαγές που περιλαμβάνουν την ενεργειακή κρίση, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, και την ανάπτυξη της Βιομηχανίας 4.0. είναι επίσης σημαντική. Όλες αυτές οι μεταβολές επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, καθιστώντας απαραίτητη την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Η νέα δράση "Σχέδια προσαρμογής μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 ΕΜΕ" θα υλοποιηθεί σε όλη τη χώρα και στοχεύει στην υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν 20-50 εργαζόμενους. Όλες οι επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες για αυτή τη δράση, εκτός από εκείνες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Τα επιχειρηματικά σχέδια θα περιλαμβάνουν τις παρακάτω ενέργειες:
1. Συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την επιχείρηση:

  •  Παροχή συμβουλών σε θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας και οργανωτικών συστημάτων.
  •  Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού με παρουσιάσεις εντός της επιχείρησης, οι οποίες θα απευθύνονται στο σύνολο του προσωπικού, σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της επιχείρησης.
  • Διαμόρφωση πλάνου αναβάθμισης δεξιοτήτων των εργαζομένων, με διάγνωση αναγκών.

2. Ανάπτυξη "soft" δεξιοτήτων των εργαζομένων:

  •  Ενίσχυση δεξιοτήτων που σχετίζονται με τις κοινωνικές, συναισθηματικές και διαπροσωπικές επιπτώσεις από τη χρήση τεχνολογιών.
  •  Προσαρμογή στις μεταβολές των συνθηκών εργασίας και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

3. Κατάρτιση εργαζομένων για την απόκτηση νέων γνώσεων και την αναβάθμιση δεξιοτήτων σε αντικείμενα αιχμής, όπως:

  •  Περιβαλλοντική διαχείριση και «πράσινες» επιλογές δραστηριοποίησης.
  • Ψηφιακός εκσυγχρονισμός.
  • Προαγωγή της εξωστρέφειας.
  •  Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας.
  •  Τεχνικές δεξιότητες διαφόρων ειδικοτήτων, ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας της επιχείρησης.

4. Πιστοποίηση μαθησιακών αποτελεσμάτων
5. Επιδότηση μίας νέας θέσης εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό με υποχρέωση διατήρησής της για τουλάχιστον έξι (6) μήνες μετά τη λήξη της ενίσχυσης.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων είναι οι
ακόλουθες:

1. Ποσοστιαία κατανομή της συνολικής χρηματοδότησης σε κάθε επιμέρους ενέργεια (π.χ. συμβουλευτικές υπηρεσίες, κατάρτιση εργαζομένων).
2. Μέγιστο ποσοστό των απασχολουμένων που δύνανται να συμμετέχουν στην υποχρεωτική ενέργεια της κατάρτισης.
3. Δικαίωμα συμμετοχής έως δύο (2) προγράμματα κατάρτισης ανά εργαζόμενο.

Στη Δράση μπορούν να υποβάλλουν πρόταση υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Η επιχείρηση πρέπει να υλοποιήσει το επιχειρηματικό σχέδιο αποκλειστικά σε μία Κατηγορία Περιφέρειας.
2. Η επιχείρηση πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
3. Η επιχείρηση δεν πρέπει να δραστηριοποιείται ουσιωδώς (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων) σε έναν μη επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Οι μη επιλέξιμοι ΚΑΔ θα οριστούν στην αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.
4. Η επιχείρηση πρέπει να είχε τουλάχιστον 20 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) εξαρτημένης εργασίας το έτος 2023. Αυτό θα επιβεβαιώνεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων που τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
5. Η επιχείρηση πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Κανονισμού ΕΕ2023/2831 (De Minimis), στον οποίο στηρίζεται η Δράση.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επιχειρηματικού σχεδίου στο πλαίσιο της νέας Δράσης ενίσχυσης επιχειρήσεων κυμαίνεται από 25.000€ έως και 130.000€.